LISA JENS DANIEL Costa Rica Nicaragua Panama 2006

söndag, januari 29, 2006

Cocibolca

Vårt första mål i Nicaragua var Ometepe, en ö som bildats av två vulkaner ute i Lago Nicaragua.

Cocibolca betyder sött hav och är lokalbefolkningens namn på den stora sjön. Den är Centralamerikas största, 18 mil lång, och världens tionde största sötvattensreservoar. Eftersom den för många tusentals år sedan var en del av havet finns det i sjön en hel del mycket speciella fiskarter. Bland annat finns här världens enda sötvattenslevande haj. En hajart som dessutom blir mycket stor och som anses vara en av de mest rovgiriga och för människan farligaste.

Färden ut till ön går via en antik träfärja, på vilken alla måste ta på sig flytväst inför avfärden. Den som inte gjorde så självmant blev tillrättavisad av en vakt med maskingevär.

Vågorna på Cocibolca är beryktade och stundtals under den timslånga överfarten kastades färjan av och an mellan vågtopparna. Det knakade i båtens virke, vågor slog in över däck och en besättningsman länspumpade frenetiskt. Passagerare hängde ut över relingen plågade av sjösjuka. Det var en stor lättnad när båten kom i lä av Ometepes vulkaner och relativt stilla kunde tuffa den sista biten in mot bryggan.