LISA JENS DANIEL Costa Rica Nicaragua Panama 2006

måndag, januari 30, 2006

Centralamerikas juvel, långt från City Gross

Granada kallades förr för Centralamerikas juvel. Enligt Rough Guide to Central America var staden på den tiden fabulously rich eftersom så gott som all handel och export till Europa passerade därigenom. Sedan dess har den största staden vid Nicaraguasjöns strand genomlidit piratplundringar, inbördeskrig, kommunistiskt revolution och nyliberala experiment.

Men även om fasaderna hade flagnat på de vackra koloniala husen från storhetstiden så utstrålade staden stolthet, skönhet och lugn. På många ställen höll man faktiskt på att fräscha upp byggnaderna även om man ibland (enligt, vad vi börjat inse, gängse centralamerikansk metod) tycktes ha lämnat jobbet halvklart. Den gigantiska kyrkan vid torget, som exempel, var nymålad på ena sidan och på halva framsidan. Inget tecken tydde på att man tänkte fortsätta med resten av byggnaden.

Granada är centrum för Nicaraguas gryende turistindustri och lanseras hårt av landets turistministerium. Trots detta märkte man knappt av andra turister. Visst fanns de på vårt hostel, och man såg också en och annan som vred och vände på en karta på torget men det hörde till undantagen. Om Costa Ricas turistnäring är City Gross är Nicaragua en lanthandel; även om allt är effektivare och utbudet bättre på stormarknaden hyser en lanthandel oändligt mycket mer charm.

Vi stannade tre nätter i Granada; så långt vårt längsta stopp på resan. Åk dit så förstår du varför.

1 Comments:

At 30 januari, 2006 16:43, Anonymous Anonym said...

Hej!
Jag försöker nu för tredje gången att få iväg en hälsning!
Jag följer era öden och och äventyr med intresse och tycker att ni verkar ha det, efter omständigheterna, mycket trevligt.
Hoppas det blir en skön avkoppling i karibiska övärlden! Kram
Jeanette

 

Skicka en kommentar

<< Home