LISA JENS DANIEL Costa Rica Nicaragua Panama 2006

måndag, januari 30, 2006

Staden som gud glömde

Under vår vecka i Nicaragua hade en tanke grott och börjat slå rot. Det började som ett skämt och jag minns inte vem som först sa det: Borde vi inte besöka Honduras också när vi ändå är så nära? Att vi borde det var snart ett faktum som ingen av oss ifrågasatte.

Vår väg mot Honduras och de stora Maya-ruinerna vid Copan gick genom Nicaraguas huvudstad Managua. Där skulle vi stanna en natt för ta bussen vidare tidigt nästa morgon.

Innan det mörknade hade vi en eftermiddag att spendera. Vi granskade kartan och började gå in mot centrum. Där skulle det ligga något palats och en katedral och några monument. Sånt man bör se när man ska göra en storstad på några timmar. Trodde vi.

För Managuas centrum är inte som andra städers centrum. Managuas centrum är bisarrt. Om det nu är ett centrum. Mest liknar det något ur en film. Vilken film som helst som skildrar världen efter atombombskriget eller pesten. Öde tomter, stora som flera fotbollsplaner i varje riktning. Ett sänderblåst tivoli som vaktades av en soldat med maskingevär. Hundra meter breda alleer krönta av stenstoder på vilka det utan tvekan tidigare stått praktfulla statyer av forna diktatoriska landsfäder. På några av stenstoderna hade sandinisterna efter revolutionen rest nya statyer, smidda i gärn och nu rostiga, som hyllade arbetare, bönder och soldater.

Men nästan ingenstan några levande människor. På vår flera kilometer långa promenad till och genom Managuas centrum mötte vi inte mer än en handfull människor som alla tycktes vara mer eller mindre vinddrivna existenser.

Det var spöklikt - rent av otäckt - och mycket, mycket varmt. Helvetesvarmt. Vid allens ände stod den utbrända katedralen som ett slutgiltigt bevis på att det här var en stad gud glömt. Mitt banderollröda ateistiska hjärta till trots håller jag det inte för otroligt att Managua förträngdes i samband med den kommunistiska revolutionen.

[Särskilt en av Managuas statyer utmärkte sig. Jag har aldrig förr sett något så groteskt skapat av människohand; en drygt tjugo meter hög smidd rostig soldat med bar överkropp bärandes en yxa i en hand, den andra sträckte ett maskingevär mot himlen. Munnen öppen som i ett vrål. Promenaden i Managuas centrum var första gången under resan som jag lämnade hotellet utan kamera så ni får hålla tillgodo med länkar till bilder som resenärer före mig tagit: Staty bild 1, Staty bild 2.]

7 Comments:

At 31 januari, 2006 17:24, Anonymous Anonym said...

Wow!! Även om platsen verkar ogästvänlig och likt ett helvete i minityr, så har du verkligen lyckats väcka ett stort sug hos mej att vilja resa dit! Finurlig och spännande läsning...

 
At 31 januari, 2006 19:59, Anonymous Anonym said...

Ni verkar ha det fett. Bara så ni inte glömmer skiten här hemma: Nu har 19 muslimska stater bojkottat Danmark, 2 ambassadörer har dragits hem. UD avråder från resor till gAza och västbanken (helt, inte som innan) och danska medborgare som befinner sig i Palestina gavs 48 timmar att lämna landet or else... Allt pga 12 sketna karikatyrer av profeten. Arla får sparka 10000 anställda eftersom industrin i MÖ har påverkats så kraftigt. Palestinier på Västbanken kräver en ursäkt från dronning margarete (med en cigg kanske och dannebrogen och kalashnikov i högst hugg) och arabvälrden rent allmänt kräver ursäkter från regeringshåll.

Spännande tider. Jyllandsposten som publicerade karikatyrerna har bett om ursäkt om de uppfattats som kränkande, dock inte för publikationen i sig, och statsministern gick ut o sa att han perosnligen tog avstånd från dom. Detta har emellertid inte räckt. Stackars Danmark- och Norge som också fått sig en skrapa.

Så spännande utveckling har vi på denna sidan jordklotet.

 
At 01 februari, 2006 10:35, Anonymous Anonym said...

Arriva!! Hur går det med de latinska rytmerna? Har ni lärt er ännu att svänga de lurviga på ett förförande sensuellt sätt? Här hemma förbereder sig niorna för den stora balen och dansar vals, fokstrot (stavningen kan diskuteras...)och bugg! De är sååå söta! Ni minns väl själva hur det var när man gick i nian och skulle öva dans? ...skulle man få dansa med killen som man spanat in hela terminen...eller inte...?:-)

 
At 02 februari, 2006 19:31, Anonymous Anonym said...

bla bla bla oooooooooh vad ni har det bra. men snart kommer ni hem och snart äker jag ha ha ha allt klar med bilen till usa .Ha det

 
At 05 februari, 2006 12:51, Anonymous Anonym said...

Hej på er, låter som ni har det bra på er semester, här snöar det för fullt.
Som ni kanske hört ska Fredrik & jag göra slag i saken & skrida fram till altaret. Så ville bara säga att ni är hjärtligt välkomna till kyrkan , om ni pallar, ni kommer nog hem dagen innan.
Löedagen 25/2 kl. 17.00 i St Andreas Kyrkan, Fridhemstorget. Festen blir bara för föräldrar & syskon, men vi skulle uppskatta om ni kom till kyrkan. Ni får ha det så bäst & ta gärna med er lite solken hem till oss.
Kram Emma, Fredrik & Flora

 
At 07 februari, 2006 23:03, Anonymous Anonym said...

När jag var där blev vi förföljd av en haltande unge som skulle 'hjälpa' mig att hitta hotell.

Det var som i en skräckfilm, vi gick med raska steg, nästan sprang, runt närmaste gathörn och när vi trodde vi blivit av med honom kom han från nån tvärgata med sina hasande steg...

 
At 08 februari, 2006 13:23, Anonymous Anonym said...

Nä, nu börjar man undra lite hur ni har det. När kommer nästa uppdatering? Har ni fått ihop nån jingijamboriifilm? Hoppas allt e bra.

 

Skicka en kommentar

<< Home